Taantuma pelasti kuntaliitos-Hämeenlinnan häpeältä

Meitä pikkukuntalaisia on yritetty vakuuttaa medioiden välityksellä pari viime vuotta kuntaliitoksen välttämättömyydestä ja jopa tulevista palvelujen paranemisista. No, nyt ei tarvitse enää kuntaliitoksesta päättämässä olleiden nukkua öitänsä huonosti siinä pelossa, että pikkukuntalaiset voisivat osoitella sormella tyhjien lupausten perään. Nyt on kaikki vastuu ratkaisun oikeellisuudesta, tai sen virheellisyydestä, poistunut päättäjien hartioilta – tuli taantuma. Se on, kun raha on nyt niin tiukalla, ettei syy ainakaan ole itse liittymisessä, jos asiat eivät rullaakaan niin kuin oli odotettu. Tokihan tilanne on ymmärrettävä ja tiukkaa tulee olemaan kaikilla, mutta sopivasti sattui silti. Taisi se taantuma syödä ne porkkanatkin, luulen…

Itse en ole suuria kuntaliitokselta odottanut. Pikemminkin olen pessimistisen synkästi odotellut, mitkä kaikki asiat huonontuvat entiseen verrattuna. Täällä Iittalassa ovat monet kuntalaisille tärkeät arjen asiat olleet kunnossa, esimerkkinä tästä muun muassa koulutuksen järjestäminen: jakotunteja on ollut, ja meillä on jopa pienryhmä auttamassa tukea tarvitsevia oppilaita. Nyt opettajien mukaan jakotunnit lähtevät; niitä ei kaupungissakaan ole näin reilusti kuin meillä. Enkä kyllä jaksa uskoa, että pitkää tulevaisuutta pienryhmälläkään on odotettavissa, puhumattakaan pienestä Taljalan kyläkoulusta, jonka arvo suuresta massakoulutuksesta eroavana opinahjona on käyttäjilleen kiistaton.

Toisena esimerkkinä hyvästä palvelun tasosta entisessä Kalvolassa olkoon rakennuslupien hakemínen. Tuskin niiden käsittelyaika ainakaan nopeutuu Hämeenlinnaan liittymisen myötä – nopeimmillaan jopa parista päivästä kun on aika vaikea pistää enää paremmaksi.

Mutta ei huonoa jos ei jotain hyvääkin. Minut yllätti iloisesti kaiken pessimistisyyteni keskellä uuden hämeenlinnalaisuuteni ensimmäiset hyvät puolet: lapseni pääsee uimaopetukseen pelkän uimahallilipun hinnalla, ja kirjastoautolla voin asioida lähes kotiportailtani. Se jos mikä on sitä hyvää palvelua se!

7 kommenttia artikkeliin “Taantuma pelasti kuntaliitos-Hämeenlinnan häpeältä”
 1. Hanna Toivainen sanoo:

  Hei Maarit!

  Pitää muistaa se, että Kalvolan kunnalla meni surkeasti jo monta vuotta peräkkäin, tilinpäätökset olivat pakkasella niin että paukkui. Palvelut olivat hyvät, mutta ne saivat tekohengitystä, kun pidimme kynsin hampain kiinni esimerkiksi koulupalveluista. Tämä autuus ei olisi voinut jatkua itsenäisenä kuntana sen kummemmin kuin kaupunginosanakaan. Rankkoihin säästöihin olisi jouduttu ja kun puhutaan monien satojen tuhansien säästötarpeista, siinä olisivat henkilöstön palkkamenot olleet ensimmäisenä syynissä ja tietenkin koulun resurssit, Taljalan kohtalosta puhumattakaan. Nyt voidaan purnata vähän isomman kukkaron suuntaan, mutta helppoa ei tule olemaan.

 2. Sari Rautio sanoo:

  Tervehdys, hyvä on tietty erottaa mikä asia johtuu mistäkin… nyt on ihan älyttömän kätevää syyttää kuntaliitosta ihan kaikista asioista, hyvistä hiihtokeleistäkin..;)) Tosiasia on se että hyödyt me näemme vuosien päästä ja se vaatii pahuksen kovaa työtä. Tavoitteena on kuitenkin koko seudun hyvinvointi ja se on täysin mahdollista oikeiden valintojen kautta. Ja porkkanat ovat olemassa, just julkistettiin tän vuoden investoinnit ja siellä kaikki on, ihan sopimuksen mukaan. Eli, niinkuin muutkin liitot, tarvitaan uskoa, toivoa ja rakkautta sekä rohkeutta, niin hyvä tästä tulee!

 3. Maarit Valo sanoo:

  Hei Hanna ja Sari!
  Kalvolalla on saattanut mennä huonosti monta vuotta, mutta tavallisen tallaajan arjessa se ei ole näkynyt. Kunnan asioista päättävät ovat asiaa aina lehdissä valittaneet, mutta antaneet kuitenkin päätöksillään sen kuvan, että todellista huolta ei ole – esimerkiksi nyt uuden hienon koulun rakentaminen ja tulevat suunnitelmat päiväkodin ja kirjaston suhteen. Tiedän, että rahoituksesta on varmasti omat järkevät suunnitelmansa, ja kaikki on varmasti mietitty hyvin, mutta tällaiset suuret investoinnit antavat ihmisille väärän kuvan. Varsinkin, kun asioista ei keskustella ihan tavallisen kansalaisen tajuamalla kielellä. Teot ovat siis olleet pahasti ristiriidassa puheiden kanssa. Hämeenlinnaan liittyessä kaikki palvelut tietysti yhdenmukaistuvat, jolloin näyttää siltä, että palveluiden huononemisen syynä on juuri tuo liittyminen. En usko, että kukaan vain syyttämisen ilosta kaataa kaikkea liitoksen niskaan, vaan tavalliselle kuntalaiselle nämä huononnukset arjessa ovat todellisia seurauksia kuntaliitoksesta.
  Peräänkuuluttaisinkin asioista päättämässä olevien avointa, kansantajuista keskustelua siitä, miten kunnalla menee ja kuinka olisi tarkoitus asioita hoitaa. Ja jos kerran kunnan hyville palveluille on annettu jo pitkään tekohengitystä ja niistä on pidetty kynsin hampain kiinni, niin eikös päättäjien olisi pitänyt olla tehtäviensä tasalla ja pistää ajoissa loppu tuolle yli varojen elämiselle?

 4. Hanna Toivainen sanoo:

  Tarkoitin tekohengityksellä sitä, että haimme toistaiseksi säästöt muualta kuin terveys- ja koulupalveluista, kuten minusta tulisi tehdä uudessa kaupungissakin. Pienenä kuntana emme olisi enää keksineet vaihtoehtoja, mutta nyt kaupungissa minä uskon ja toivon, että niitä löytyy paremmin. Ainakin sen edestä teen töitä.

  Meidän koululaisemme ansaitsivat koulunsa, hallin myötä liikuntaharrastukset ovat lisääntyneet ja lapset saavat lähitulevaisuudessa asialliset päivähoitotilat. Siitä edestä aikuiset joutavat odottamaan rakennuslupaansa tai hakemaan joitakin palveluja kaupungista asti. Ikinä ei saada täydellisiä palveluja kaikille väestöryhmille. Mutta tätähän se politiikka on – keskustelua vaihtoehdoista.

  Avoimuutta voidaan minunkin mielestäni aina lisätä ja nämä blogit ovat muuten mainio lisä siihen. Toivottavasti ihmiset osallistuvat sankoin joukoin niihin tilaisuuksiin joita järjestetään avoimuuden lisäämiseksi. Vähän jähmeää oli ennen kuntaliitostakin Iittalan suunnalla. Myös poliittiseen toimintaan kaivataan lisää toimijoita, meitä tavallisia ihmisiä. Tervetuloa!!

 5. Raimo Heikkilä sanoo:

  Moikka

  Olisiiko nyt kuitenkin oleellista ja tärkeintä pohtia sitä, miten uusi Hämeenlinna selviää tästä ns. lamasta. Ei ole merkitystä sillä, olisiko Kalvola tai Renko tai Tuulos tai Hauho tai Lammi nyt selviämässä paremmin itsenäisenä. Itse kohta 39 v Iittalassa asuneena ja Kalvolan kunnan luottamushenkilönä ( kohoavaa kokoomusta edustaen) reilusti yli 30 v toimineena mm kunnan tilintarkastajana 20 v, valtuustossa 8 v, kunnahallituksessa 10 v, sivistyslautakunnassa, teknisessä lautakunnassa, liikuntalautakunnassa, suunnittelutoimikunnassa, henkilöstöjaostossa ym ) omaan mielestäni jonkin verran taustatietoa entisestä kotikunnastani. Että rakennusluvan nopea myötäminen olisi hyvän palvelun kriteeri. Kai muutamalle kunnan asukkaalle taikka tulevalle asukkaalle vuosittain.Taljalan koulun lopettamista ehdotti silloisen Kalvolan kunnanjohtaja Salonen jo muutama vuosisitten talousarviolaadinnan yhteydessä. Luottamushenkiöt ( minä mukaan luettuna ) emme olleet valmiit sitä hyväksymään silloin. Mutta ei kannata pohtia menneitä enempää. Entisen Kalvolan kunnan alueella olevien asukkaiden tulee nyt vain aktiivisesti osallistua tulevaisuuden suunnitteluun ja tuoda

 6. Raimo Heikkilä sanoo:

  Moikka taas

  Näkökään tallentui, vaikka ei ollu tarkoitus – vielä.

  Eli lyhyt jatko:

  eli tuoda omat ideat hyväksi eteenpäin menoksi uudessa Hämeenlinnassa.

  JK. Olen muuten ollut jo yli 30 vuotta ollut sitä mieltä, että 10 – 15 kilmoterin välein ei olisi tarvinnut kunnantoimistoja enää moneen mymmeneen vuoteen.

  Sama RH

 7. Maarit Valo sanoo:

  Olen samaa mieltä kanssasi Hanna – lapset ansaitsevat koulunsa ja hallinsa ilman muuta. Minusta nämä ovat hieno juttu täällä Iittalassa, sitä ei ollut tarkoitukseni kieltää. Tarkoitin kyseisellä kommentillani sitä, että asukkaille saattaa jäädä väärä kuva siitä, kuinka kunnalla todellisuudessa menee, kun samalla suunnitellaan mittavia hankkeita.

  Heikkilän kommenttiin liittyen: Rakennusluvan myöntäminen oli yksi edustava esimerkki niistä tavallisen kuntalaisen tarvitsemista palveluista, joita meistä monet tarvitsevat ja tulevat tarvitsemaan useammin kuin kerran – jokaiselle pikku rakennukselle, tai sen korjaamiseen, kun on pakko lupa hankkia. Joten tämä ei koske vain muutamaa asukasta vuodessa. Ja monelle ihmiselle rakennusluvan saaminen ajallaan voi olla juuri sillä hetkellä isompi asia kuin luuletkaan, sillä luvan myöhästymisestä voi seurata jopa usean tuhannen euron viivästysmaksuja muiden
  toimitusten myöhästyessä. En ryhdy tässä tämän enempää rakennuslupien myöhästymisen ongelmista selvittämään, mutta olen varma, että halutessasi joku talotoimittaja pystyy kyllä tarkemmin asiaa valottamaan. Sanottakoon vain, että tämä ei ole mikään yhdentekevä asia sellaisille kuntalaisille, jotka joutuvat asian kanssa kamppailemaan. Ja koska tämä oli vain yksi esimerkki, kuten alkuperäisessä jutussani totesin, voimme vain arvailla, minkälaisia ongelmia monet ihmiset kohtaavat erilaisten palveluiden heiketessä. Älkäämme siis aliarvioiko ihmisten tärkeinä pitämiä asioita – myös sinulla on varmasti omasi.

Jätä kommentti

css.php